Neon eller LED – vad är skillnaden?

Neon och LED

Många kunder efterfrågar neonskyltar, eller vill ha “en neonliknande stil” på sin skylt. Men vad är egentligen skillnaden mellan riktig neon och look-aliken LED? Vi ger en kort sammanfattning av de båda ljuskällornas egenskaper.

När man gjorde skyltar förr i tiden fanns ett något större urval av belysningsalternativ, men numera har neon och LED ersatt allt vad glödlampor, halogen och lysrör heter. Varför? Neon och LED är helt enkelt lättare att arbeta med, mer energisnålt och/eller bättre när man vill skapa effekt. Däremot finns det, som vi har skrivit om tidigare, en hel del skillnader även mellan neon- och LED-belysningen.

 

Vid en närmare titt är det rätt stor skillnad på belysningen från ett neonrör (höger) och ett neonliknande LED-rör (vänster).

 

Styrkor och svagheter

Neon som ljuskälla har väldigt lång livslängd, det finns exempel på rör som har fungerat och lyst i femtio(!) år. Däremot är rören tillverkade av glas, vilket gör att de kan vara känsliga för yttre påverkan som isbildning och tjocka snölager, kraftiga vindbyar, kranlyft vid montage och så vidare.

LED är inte känsligt för samma yttre påverkan (vindar, is, slag och stötar m.m.) som neonets glasrör. Å andra sidan mår dessa lampor inte så bra i hög värme, men det är ju inte heller något större problem i vårt klimat…

 

Kan du se vilken skylt som är upplyst av neon och vilken som är LED-baserad? Rätt svar är: Mercedes = neon, Swiss = LED.

 

Olika belysningseffekter

Om man vill åstadkomma rörliga ljuseffekter, till exempel känslan av att ljuset “rinner”, växlar mellan olika färger eller skapar bilder är det LED man ska välja. Det som möjliggör de här färgväxlingarna och ljusrörelserna är den så kallade RGB-tekniken (RedGreenBlue), som vi till vardags upplever när vi tittar på tv.

I neonskyltar- och rör är det gasen som lyser, vilket – i jämförelse med LED, som består av små lysande punkter som kapslas in i kedjor eller neonrörsliknande plaströr – får en helt annan lyskraft. Neonljuset är inte rörligt på samma sätt, men är definitivt det alternativ du ska satsa på om du vill ha en skylt med lyster och värme som drar blickar till sig.

I jämförelsen mellan de båda alternativen är det många som brukar beskriva neonet som just mer elegant, varmt och levande, och LED-ljuset som något hårdare, industriellt och kallt. Vi älskar såklart båda ljuskällorna för deras speciella egenskaper och möjligheter, det handlar helt enkelt om vad för effekt och känsla man vill skapa med sin skylt.

 

Story Hotel i Malmö (vänster) har neonliknande LED i sin skylt, medan Stockholmshotellet (höger) har riktig neon. Till vänster kan du se hur ledlamporna är uppbyggda inuti skylten.

 

We ❤️ Signs! #welovesigns