Vi kammade hem Stockholms skyltpris!

doch3

Stockholms Skyltpris

Vid en prisceremoni på Stockholms Stadsmuseum på torsdagen den 27 oktober mottog SKYLTGRUPPEN Stockholms Skyltpris för skylten som pryder Dans och cirkushögskolans, DOCH, entré.

Stockholms skyltpris

Vid ceremonin på Stockholms Stadsmuseum mottog Skyltgruppen priset av stadsarkitekten och ordförarande i Juryn Stockholms skyltpris, Karolina Keyzer.

– Det är jätteroligt att få bekräftelse på att vi är duktiga på det vi gör. Den här skylten, designad av landskapsarkitekten Pia Englund och grafisk formgivare Johanna Möller, ställde annorlunda krav på utförande då den är placerad på marken i en miljö där människor rör sig. Utmaningen var att nå kraven både vad gäller hållfasthet och finish.

Fakta

Landskapsarkitekt: Pia Englund, Nyréns arkitektkontor
Grafisk formgivare: Johanna Möller, Strax Design
Beställare: Dans- och cirkushögskolan, KTH Campus

Juryns motivering

De två meter höga blanka versalerna DOCH står helt förvånande inne i snårskogen och speglar omgivande träd och den långa fasadens fönsterband. Genom sin storlek och placering mitt emot den ganska anonyma huvudentrén blir den en del av entrérummet – på den plats där traditionellt ”skulpturer” brukar placeras. Bokstäverna är belysta underifrån på ett sätt som ger intressanta och ständigt förändrade speglingar i materialet. I en miljö med stora massiva byggnader i uppvuxen skog tar skylten en glittrande och monumental plats. Det är lätt att se Skyltens kaxighet och höga tekniska precision som ett uttryck för dans- och cirkuskonstens blandning av starkt utspel och disciplin.

För att lyfta världens äldsta reklammedium – skylten – har Ljusreklamförbundet och Stockholms Stadsmuseum tillsammans instiftat Stockholms skyltpris. Till Stockholms Skyltpris nomineras fast installerad, belyst eller lysande informations- eller reklamanordning som under det gångna kalenderåret placerats utomhus i Stockholms stadsrum och offentliga miljö. I år slutnominerades fyra skyltar av totalt 25 bidrag. Vi stoltserade med två slutnomineringar, och tog slutligen hem förstapriset.

Jury och kriterier för Stockholms Skyltpris

Vinnarskylten utsågs av en jury bestående av välkända namn inom stadsplanering och arkitektur. Kriterierna är att den vinnande skylten ska ha god kommunikativ förmåga, god anpassning till omgivande arkitektur och stadsbild samt god teknisk och estetisk utformning.

Stockholms skyltpris

Fler prisvinnande skyltar hittar du i vårt galleri!