Stockholmsjuli

juli

”Stockholm i mitt hjärta, låt mig besjunga dig nu, åldrad i ungdomlig grönska, öarnas stad, det är du! Av städer jag känner i världen, är du den stad som fått allt. Genom Mälarens kärlek till havet, en blandning av sött och salt.” – Lasse Berghagen 2001.

Stycket från Allsången på Skansen hör sommaren till och hänger lika självklart i Stockholmsluften som det snabbväxlande julivädret. Lika självklart är turisterna som besöker huvudstaden för att uppleva historia och arkitektur. Till er kommer därför våra bästa tips, kryddat med det vi älskar allra mest.

”Inget vanligt jävla hus” lär Filminstitutets grundare Harry Schein ha sagt som utgångspunkt för bygget. Och där fick han som han ville. Filmhuset har knappast lämnat någon oberörd sedan det stod färdigt den 18 januari 1971. På plats kan man även beskåda den vackra skyltningen.

Artillerigården har varit förvaringsplats för artilleripjäser och vapen sedan mitten av 1600-talet. Samtliga byggnader på gården – även gjutjärnsstaket vid Riddargatan – är statliga byggnadsminnen. Armémuseums sjuttonåriga skylt borde väl snart bli minnesmärkt även den?

1904 stod byggnationen för Nordiska Museet klart, ritat av arkitekten Isac Gustaf Clason. Byggnaden är exteriört 153 meter lång. Till tornets spets är det 81 meter. På respektive gavel sitter 13 meter guldglimrande skyltar.

Nationalmuseum är för tillfället stängt för ombyggnation men lika vacker att se på ändå. Byggnaden stod klar 1866 och invigdes samtidigt som Stockholmsutställningen. Arkitekten heter Friedrich August Stüler. Att skylten är bladguldsförgylld vet endast de som levererat den.

Fasching har varit Stockholms Jazzklubb sedan 1977. Till 40 årsjubileet valde man att restaurera både lokalerna och exteriören. Tillsammans med Koncept Stockholm har byggnadens originaluttryck från 1906 återskapats. Vi fick äran att signa entrén.

Första gången dagens Götgatan nämns är 1494, då den omtalas som almennings weghen som löper fran ytre sudra porth och op til korssit och cappelet och nesth östan repebanan. Först 1644 fick den sitt nuvarande namn. Vi krönte gatan 2013 med det prisvinnande S:et som står för Salomonsson Agency.

M/S Molly föddes 2012. Förtöjd finner man henne på Strandkajsvägen och har du nu sparat in alla pengar du hade med dig kan du chartra Molly och beskåda likväl Stockholm från vattnet som skylten i sin närhet, bubblandes i en jacuzzi.

Skulle ni ha tid över finns vår fina Stockholmsskylt i neon att beskåda över en kaffe på Kungsgatan 54. Och massor med mer skylthistorier att berätta.

We ❤ Signs! #welovesigns