Novembermood

Vintertid

Nästan varje år motionerar riksdagsledamöter för att införa sommartid som normaltid och helt slopa vintertid. I år har hela fem motioner lämnats in i ett försök att få färre mörka timmar på dygnet. På SKYLTGRUPPEN har vi ett annat förhållningssätt. Lite som författaren Amanda Torroni svarade på frågan ”What are you going to do with all that dark? – ”Find a way to glow in it”. Med mörkret kommer ju ljuset!

Vi kan alla välja hur vi förhåller oss till något och ur vilken synvinkel vi vill se på saker. Vi väljer att gilla mörker. I mörkret framträder ljuset och med ljuset kommer skylten. Definitionen av mörker är, enligt Wikipedia, frånvaro eller brist på ljusstrålar. I flygsammanhang använder man en särskild definition av mörker: Mörker anses råda först när ett framträdande, obelyst föremål inte kan urskiljas på ett avstånd av åtta kilometer på grund av nedsatt dagsljus. Från vårt huvudkontor på Kungsgatan till Friends Arena är det nästan åtta kilometer, och lika långt söderöver ligger Globen. Två sträckor där man passerar hundratals skyltar. Så kanske november inte ens är mörk? I mörkret framträder ljuset genom skylten och skapar den välkomnande staden.

I staden, vår huvudstad, Stockholm, har Stadsmuseet och Ljusreklamförbundet instiftat ett pris för att lyfta fram bra ljusskyltar. Eller för att vara exakt: ”Till Stockholms skyltpris kan nomineras en inom Stockholms stads gräns fast installerad, belyst eller lysande informations- eller reklamanordning, placerad utomhus och med verkan i stadsrummet och den offentliga miljön”. Vi är finalnominerade med restaurangen /mother och precis som alla andra år avgörs tävlingen i november. Detta är ytterligare en anledning till vårt förhållningssätt till det vi då kanske felaktigt kallar höstmörker. Vi har vunnit priset fyra gånger de senaste fem åren så för oss är november också fest. Och hur festligt är det inte att vara nominerade med en restaurang. Och ännu festligare är kanske att tre av fyra finalister är just restauranger!

Enligt SCB dalar våra restaurangbesök under september och oktober för att börja sin vandring upp under november till julbordens decemberpeak. Vår novemberinspiration får därför vara restaurangernas varma belysning och gemytliga stämning som står i kontrast till nyfunnen kyla, fuktiga lövkantade gator och …mörker. Vi tänder vår lampa ”flytande luft”, värmer oss i neonljuset från både lampan och den pulserande Drottninggatan utanför vårt fönster och citerar Harry Potters mentor Dumbledore: ”Happiness can be found even in the darkest of times, if one only remembers to turn on the light”. Sen fortsätter vi vara lyckliga i novemberljuset som glöder i Stockholm.

We ❤️ Signs! #welovesigns