Myter och sanningar om neon

Tjoget_mindre

Vad stämmer och vad stämmer inte när det kommer till påståenden om neonskyltar? Många argument är inte helt sanningsenliga, vilket lett till att det florerar en del missvisande rykten. Vi reder ut de vanligaste myterna.


Påstående: ”Neon är miljöfarligt.”

Svar: Många menar att neon är farligt för människa och miljö på grund av att det innehåller kvicksilver. Men det påståendet behöver sin förklaring. Till att börja med finns det två sorters neon: neongas/rödgas och argongas/blågas. Den förstnämnda är den rena formen av neon som är helt kvicksilverfri och bara lyser rött. Blågasen är en blandning av argon- och neongas och är det som används till alla andra färger. Den innehåller en liten mängd kvicksilver, vilket i det här fallet funkar som en reaktor som får gasen att lysa. Det är däremot först när kvicksilver förångas (vid 80–90 grader celsius) som det blir giftigt. Att ånga skulle kunna komma ut i luften i vanlig rumstemperatur är med andra ord uteslutet.

Vill du veta mer om neonskyltar? Klicka här!

Sedan tjugo år tillbaka har vi i Sverige också ett noggrant återvinningssystem för neonskyltar, som är godkänt av Naturvårdsverket. Mot en miljöavgift tar producenterna tillbaka uttjänta rör och plockar isär dem på ett säkert sätt. Ett välutvecklat återvinningssystem för LED finns inte idag.

Det bör också tilläggas att neonskyltar har lång livstid och tack vare neonets renässans, som vi berättat om tidigare, ett väldigt högt återbruksvärde.

Till restaurangen Norobata, tillhörande Best Western Plus Grow Hotel i Solna, valde man karaktäristisk neon.

 

Påstående: ”Neon är dyrt.”

Svar: Neonskyltar har fått ett oförtjänt rykte om sig att vara dyra. Att tillverka neonrör kräver självklart ett gediget hantverkskunnande, men skillnaden i tillverkningstid och materialkostnader, mot att tillverka en liknande produkt i LED, är minimal. Det som kan göra skillnad på priset är tillgången på neontillverkare kontra LED-skylttillverkare.

När man tittar på skillnaden i driftkostnad mellan LED- och neonskyltar beror det på storleken på den ljusskylt som tillverkas och i vilket klimat den ska sitta. För stora utomhusinstallationer fungerar LED mer kostnadseffektivt än neonskyltar. När det gäller livslängden är det sannolikt att en neonskylt varar lika länge som en LED-skylt utan att det behövs reparation eller byte av komponenter. För mindre inomhusskyltar är kostnadsskillnaden mellan neon och LED mycket liten.

Så med tanke på att vi får en skylt som oftast håller länge, är tillverkad av en idag rätt unik yrkeskår, och som är som ett konstverk i sig, är den totala kostnaden för en neonskylt inte så fasligt stor.

Neonpalmen i Babel Delis fönster lyser vackert och syns på långa vägar – framför allt i mörkret.

 

Påstående: Neon är inte lika flexibelt som LED.”

Svar: Vi skulle faktiskt vilja påstå att det är tvärtom. Till att börja med går neon att variera i fler färger än LED. Bara den röda färgen (som ju är neonets naturliga) går att få i väldigt många nyanser, beroende på glasrörets tjocklek, färg och vilket pulver man använder i kombination med glaset. För att få fram andra neonfärger än rött använder man som sagt blågas. Genom att blanda den med olika metalliska sammansättningar på lyspulvret, och genom olika utföranden av och färger på glasrören, kan man få fram en mängd olika färger. Allt från vitt, gult och grönt till blått, violett och rosa.

Flera av dessa färger och nyanser är väldigt svåra att få fram med LED-neon, som är baserat på RGB-teknik. Höljet (eller röret) som LED-dioderna monteras i kan inte återge ljuset på samma sätt som neongasen i glasrören. För att ”dölja” dioderna måste höljet dessutom vara färgat eller frostat.

Neonets glasrör kan också böjas på fler sätt än LED-rören, och kan till exempel tillverkas i mindre och mer snirkliga utföranden. Det här gör att möjligheterna att vara kreativ med neon är näst intill oändliga.

Till restaurang Tjogets skylt hade det inte varit möjligt att använda LED, eftersom tecknen är för små.


Däremot får vi medge att LED är flexibelt ur den synpunkten att det är lätt att klippa, böja och forma i jämförelse med glas. Neonrören kräver trots allt en hantverkare med erfarenhet att forma, producera och installera.

Självklart konverterar vi skyltar till LED om våra kunder önskar det, men vi tror på både neon och LED som ljusbärare. De gånger vi rekommenderar LED är främst när skylten ska transporteras eller flyttas fler gånger än till själva montageplatsen, eftersom LED-rören är mindre känsliga för eventuella stötar och slag. Däremot tackar vi inte nej till att sätta gasen i glaset, neonfantaster som vi är.

We ❤️ (Neon)Signs! #welovesigns