Längtan efter maj

Har vitsipporna börjat blomma? Är tussilagon redan överblommad? Har häggen kommit igång? Under valborgshelgen efterfrågar projektet Vårkollen allmänhetens hjälp för att kartlägga hur långt våren kommit. Men vi som vistas större delen av vår tid i storstaden letar frenetiskt efter andra tecken.

Under vårens efterlängtade, och i år något försenade, intåg känner vi en oresonlig längtan efter fler bevis på att det verkligen är vår. För storstadsborna är det varken tussilagon eller sädesärlan som det spanas efter. Redan i början av april fylldes trappan till Konserthuset av soltörstande stockholmare som lätt kalla om rumpan glatt njöt av solens första strimmor. Men det verkliga kosläppet för storstadsborna är uteserveringarnas övertagande av gaturummet.

Trots att isen knappt har lämnat strandkanten hittar vi vattenhål. Parker och torg som om några månader står i full grönska fylls av tappra påklädda boulespelare och engångsgrillar. Skyltar som varit bortglömda och kanske rent av avstängda tänds upp, bord bärs ut och ljuslyktor hängs upp i de ännu av löv avsaknade träden. När gruset städats bort från gatorna och kalendern fyllts upp med både halvdagar och klämdagar ger vi oss ut i gemensam trupp för att umgås tillsammans även om varken solen eller värmen har kommit lika långt som krögarnas längtan efter en överfull dagskassa.

På med pälsen, gruppera er och gå ut i kylan – det är vår!
Välkommen, Sköna maj!

We ❤ Signs! #welovesigns