Decembertankar

Julklapp

“Science fiction does not remain fiction for long. And certainly not on the Internet.” Orden kommer från Vint Cerf, en av skaparna till Internet, och frågan är om året 2016 blir året då gränsen mellan fiktion och verklighet nästan suddas ut, när årets julklapp är ett simulerat besök i en digital värld. Årets julklapp är ju VR-glasögonen.

I vår bransch arbetar vi med visuell verklighet – att i den riktiga världen locka köparen till konsumtion med hjälp av fysisk branding. Vi ska med vackra skyltar locka dig som kund, väcka förväntningar om en köpupplevelse utöver det vanliga. Att konkurrera med virtuell verklighet, som borde vara det svenska begreppet för virtual reality, är en praktisk omöjlighet men ändå en trigger att skapa än maffigare kundupplevelser IRL. Antal köpcentrum och handelsplatser ökar fortfarande i jämn takt och deras utbud likaså. Idag kan konsumenterna köpa både ny bil och fixa tänderna i samband med jakten på den perfekta gummistöveln åt barnen. Handlarna måste hitta nya koncept för att locka kunder och många ser över sitt utseende och ger sig själva en make-over för att bli lite snyggare än sin konkurrent i grannkommunen.

För åtta år sedan var årets julklapp en upplevelse – det som köpcentrumet idag jagar med ljus och lykta, så har vi redan idag glömt det vi helst ville ha igår? Ska vi förutspå att vi går med VR-glasögon i framtidens galleria om åtta år, med innehåll anpassat efter våra specifika intressen och dagsfärska köpbehov? Kommer den fysiska butiken dö ut och behovet av att vara i verkligheten ersättas av den virtuella världen? Vi tror ändå inte det.

Idag är det Cyber Monday, näthandelns start på julhandeln och uppföljaren till butikens Black Friday. Vi tror att människans visuella 360 graders upplevelse av den riktiga verkligheten består som oslagbar och att vi varken behöver VR-glasögon eller ens utnämnda shoppingdagar för att upptäcka det vi letar efter i framtiden. ”The future is made in your mind” sa John Lennon. Vår framtid skapas med ögonen. Dina och mina.  Idag och imorgon. I verkligheten.

We ❤️ Signs! #welovesigns