Budgetera för en ny skylt – viktiga saker att tänka på

sg3

När du ska ta fram en ny skylt är troligtvis priset bland det första du tänker på. Hur mycket kan det kosta och vad påverkar priset? Vi går igenom några vanliga frågor och tipsar om viktiga saker att tänka på, som kan påverka slutpriset.

Hur mycket bör man räkna med att investera i en ny skylt?

Det finns många saker som påverkar hur mycket en ny skylt kostar, men för att få en kvalitativ skylt i standardstorlek (cirka 300 cm x 60 cm) brukar vi rekommendera att du avsätter åtminstone 30 000, upp till 60 000, kronor. I den summan ingår då oftast platsinventering, tillverkning och material, frakter samt resor och montering av en fasadskylt och en dubbelsidig flaggskylt.

Självklart ger oftast en högre budget en bättre kvalitet, men än viktigare är det att välja en kompetent skyltleverantör som vet vad som krävs för att maximera din investering.

Två olika guldskyltar, två olika prisklasser. Till Hemtex användes guldinfärgad rostfri plåt och till Åhléns bladguld.

 

Vad påverkar kostnaden när man tar fram en ny skylt?

Först och främst storleken: en större skylt kräver mer material och montaget tar också längre tid. Självklart påverkar även materialval och utformning. Vill du till exempel ha en skylt i bladguld så kommer den givetvis vara dyrare än en skylt gjord i akryl. Och vill du använda neonrör istället för LED-belysning krävs en helt annan tillverkningsprocess, vilket också påverkar slutpriset.

Vänster: Accenture Interactives skylt på Hötorgsskrapan var tvungen att monteras med en skylift, vilket också krävde att gatan nedanför spärrades av under tiden. Höger: För Innovation Properties fick vi använda oss av repmontage.

Vill du ha fler skyltar än en kostar det såklart mer i tillverkning och material, men här bör du också räkna in eventuellt högre bygglovskostnad, fler montagetimmar och dyrare frakter. Beroende på hur monteringen behöver gå till så varierar även denna kostnad. Kanske behövs en skylift? Då tillkommer kostnad för maskin + förare. Kanske behöver du också spärra av en del av en väg eller stänga av ett tåg- eller spårvagnsnät för att ställa upp skyliften? Självklart kostar detta. Ska din skylt sitta på ett tak kan det tillkomma kostnader för byggnation av takstativ, genomföringar och förstärkningar på taket.

När Länsförsäkringar Stockholms skylt monterades användes kranbil.

 

Oförutsedda kostnader som kan tillkomma

Att ta fram en ny skylt är oftast inget man gör varje dag – om man inte är skyltmakare såklart. Men för många ovana beställare kan det också tillkomma mer eller mindre oförutsedda kostnader, helt enkelt för att man inte alltid vet vad man har att förvänta sig. Sådana kostnader kan till exempel vara bygglovskostnader och frammatning av el till skyltplatsen (om det inte finns). Det kan också vara förstärkningar av tak och fasader om skylten är lite större, och såklart de kostnader för specialmontage som vi nämner ovan.

I nästa inlägg på temat berättar vi vad du kan förvänta dig när det kommer till driftkostnader, och varför du bör räkna in skylten i din marknadsföringsbudget.  

We ❤️ Signs! #welovesigns