”Vintern rasat ut bland våra fjällar, drivans blommor smälta ner och dö. Himlen ler i vårens ljusa kvällar, solen kysser liv i skog och sjö”. De välkända raderna kommer från “Längtan till landet”, mer känd som “Vintern rasat” i folkmun. Sången är skriven av Herman Sätherberg, tonsatt av Otto Lindblad och är en av de mest typiska vårsångerna i Sverige och sjungs ofta av studentkörer på Valborgsmässoafton.
Vårens ljusa kvällar, grönare omgivning och skatteåterbäring knackar på dörren, precis som påsklov, halvveckor och vårkänslor. Fina förutsättningar för weekend getaways. “Ja, jag kommer! Hälsen glada vindar, ut till Landet, ut till fåglarne”, fortsätter ju sen sången. Med långresor över vintern och Alperna på sportlovet ska väl våren ändå tillbringas hemmavid, i vackra våriga Sverige?
Möjligheten att utnyttja vårens huvudverksamhet ”att sätta bo” har aldrig varit större. Våra andra hem, våra tillfälliga bon – hotellen – slår ut som tussilago i vårsolen. Vårt uppdrag är att hjälpa hotellen att synas och lockas av människor som inte bor i staden och som kanske aldrig varit där tidigare. Utmaningen att skylta tydligt och välkomnande men samtidigt varumärkestroget är sällan större än just på hotell. Vi blir en del av arkitekturen.
När The Local nyligen publicerade en lista på 55 orsaker om varför man ska besöka Sverige var det många städer och upplevelser som tog en plats på listan. Men på fjortonde plats hamnade just arkitekturen. Motiveringen lyder: ”Sweden’s architecture offers a mix of the old and new. Many cities have preserved the old style and you won’t see a lot of skyscrapers here. The details are phenomenal”. Med städerna, upplevelserna och arkitekturen behöver vi inte åka över gränserna för att upptäcka det vackra, det vackra finns här intill oss.
Fasadritningarna från Kungsgatan, där Scandic ligger idag, är daterade 23 januari 1924. På Riddargatan i Stockholm, där Story Hotel numera huserar, är ritningarna daterade 24 september 1930. Elite Hotel Academedia i Uppsala byggdes och invigdes i mars 2017. På Kungsgatan handmålades skyltarna för att bevara ursprunget. Riddargatans skylt är arkitektoniskt tidstypisk, i neon, koppar och glas, medan skylten som sitter i Uppsala är tillverkad av aluminium, akryl och modernaste LED. Old and new – Details! Även om samtliga skyltar är tillverkade under 2010-talet sitter historien i fasaden, och på fasaden sitter skylten som anpassats till arkitekturen.
Så om du tänker tillbringa några av vårens lediga dagar på hotell – kanske på Savoy i Karlstad, StayAt i Kista eller något av ovan redan nämnda – ta en extra titt på skyltarna. Och glöm för all del inte historien som sitter i väggarna. Om 100 år är det kanske din historia som viskar från fasaden på det nybyggda hotellet i någon av Sveriges städer.
We ❤ Signs! #welovesigns